facebook
instagram

3 recepty na houby

14. října 2016
„I když v receptech uvádím ty druhy hub, které používáme u nás v Esce anebo mi připadají pro daný účel nejlepší, samozřejmě tam dejte ty, co zrovna najdete,“ ujišťuje Martin Štangl s úsměvem. A rovnou přidává méně známý, ale šikovný tip na další způsob, jak uchovat libovolné houby přes zimu: „Potřete je máslem, osolte, ogrilujte, navrstvěte do sklenice a zasterilizujte. Takhle vydrží až do další sezony.“

Domácí těstoviny s ryzcem a houbovou omáčkou

Na 4 porce:

Na těstoviny:

  • asi 5 žloutků (celkem 125 g)
  • 30 g másla
  • 155 g polohrubé mouky

Na omáčku:

  • 1 lžíce oleje a 20 g másla
  • 1 šalotka
  • 250 g hub (Chytré využití odřezků; skvělé jsou bedly, hodí se i klouzky nebo hříbky. V zimě nahradíte 2 hrstmi sušených hub.)
  • špetka kmínu
  • ½ stroužku česneku
  • 80 ml bílého vína
  • ½ l drůbežího vývaru
  • ½ l šlehačky

Na ozdobení:

  • 1 šalotka
  • 10 g másla
  • 70 g hub (Ideálně ryzec syrovinka nebo bedla, ale můžou to být i jiné druhy.)
  • kmín, pepř a sůl
  • 10 g sýru Gran Moravia nebo parmázanu
  • nakládaný medvědí česnek (nemusí být)
  1. Nejprve si připravte těstoviny: K mouce přidejte v míse žloutky a poté i rozpuštěné máslo (nemělo by být horké, aby se žloutky nesrazily). Vypracujte těsto, zabalte ho do fólie a nechte aspoň dvě hodiny odležet v lednici. Poté vyválejte a nakrájejte na nudle.
  2. Teď je na řadě omáčka: Na oleji a másle zpěňte pokrájenou šalotku a přidejte houby nakrájené na menší kousky. Přidejte špetku kmínu a nadrcený česnek.
  3. Zalijte vínem a nechte ho zredukovat. Přilijte kuřecí vývar i šlehačku a svařte zhruba na polovinu. Jestli chcete, hotovou omáčku ještě přeceďte. Vyvařené houby vyhoďte.
  4. Nakrájejte šalotku najemno a orestujte ji na másle s houbami. Dochuťte kmínem, pepřem a solí.
  5. Mezitím si uvařte těstoviny v osolené vodě, stačí 2–3 minuty. Smíchejte s omáčkou a ozdobte restovanými houbami.
  6. Posypejte nastrouhaným sýrem Gran Moravia, případně parmazánem. Jestli máte rádi výraznější chutě, klidně zkuste i kozí sýr. V Esce do jídla na závěr přidáváme nakládaný medvědí česnek.

Houby nakládané nakyselo

Potřebujete:

  • 400 ml bzeneckého octa
  • 1,2 l vody
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 2 lžíce soli
  • 2 lžíce divokého koření (bobkový list, celý pepř a nové koření)
  • 2 lžíce hořčičného semínka
  • 1 kg hub
  1. Společně povařte všechny suroviny kromě hub. Poté přeceďte a koření vyhoďte.
  2. Do poloviny nálevu (zbytek zatím nechte stranou) přidejte houby a 5 minut vařte.
  3. Houby propláchněte, aby se zbavily slizu. Dejte je do sklenice a zalijte zbývajícím nálevem.
  4. Dejte na 10 minut sterilizovat.

Fermentovaná bramborová placka s houbami

Potřebujete:

  • 2 ½ kg brambor
  • 500 ml syrovátky
  • 25 g bílého jogurtu
  • 40 g soli
  • 700 g polohrubé mouky
  • máslo na potření placek
  • houby (asi 100 g na porci)
  • jalovcový olej (lze použít i řepkový)
  • kmín, pepř a sůl
  1. Brambory uvařte v osolené vodě. Není nutné je krájet.
  2. Smíchejte se syrovátkou a dejte do nádoby s víčkem. Zavřete a nechte dva dny odležet při pokojové teplotě.
  3. Fermentované brambory přesuňte do robota a smíchejte s jogurtem a solí.
  4. Zapněte na pomalé otáčky. Postupně přisypávejte mouku, dokud se nevypracuje těsto.
  5. Rozdělte na 150–200 g kousky. Vyválejte z nich placky silné asi půl centimetru a nasucho je opečte na pánvi.
  6. Pokrájené houby orestujte na jalovcovém oleji s kmínem, pepřem a solí. Jak že si tu věc vyrobíte? Jalovec opražte nasucho na pánvičce, pak ho rozdrťte v hmoždíři nebo válečkem a zalijte řepkovým olejem zahřátým na zhruba 45 ºC. Před použitím nechte týden stát.
  7. Těsně před podáváním potřete placky máslem. Servírujte s restovanými houbami. V Esce přidáváme i nakládané houby, houbovou majonézu, nakládané jehličí a syrové žampiony či hříbky.

Sezona v červenci a srpnu

Co červenec neuvaří, srpen nedopeče, říká pranostika. Co uvaříte a upečete vy, necháme na vás. Pár nápadů na čerstvé suroviny i jejich využití v receptech jsme pro vás schovali pod jednu stránku.
Sezonní tipy na prázdniny v kuchyni
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme