facebook
instagram

Jak se vybírají piva pro Pult?

11. září 2024
Foto: Archiv Ambiente
Pult každoročně začátkem října slaví narozeniny a to znamená hned dvě věci. Jednak pořádnou oslavu a jednak zveřejnění čtyř nových ležáků, které doplní na čepu tradiční značky Pilsner Urquell a Budějovický Budvar. O tom, která piva si po následující rok budou moci hosté vychutnat, rozhoduje tzv. Degustační rada. Jak probíhá?

Pult: Pivní bar, kde o pivu víme vše

Pult je jediné místo, kde ochutnáte dokonale ošetřený český ležák hned z šesti pivovarů. Díky našim zkušenostem a technologii umíme dát stejnou péči jakémukoliv pivu na čepu. Zkuste pivo i jinak – Degustace u kulatého stolu vás vezme do hloubky chutí, zážitek Lahváč vás pobaví.
Víc o Pultu

„Celkem máme na čepu Pultu šest ležáků. Dva zůstávají ve stálé nabídce, a to Budějovický Budvar, což je národní pivovar, a Plzeňský Prazdroj, který je otcem ležáků v Česku. K nim každý rok vybíráme čtyři další, přičemž hledáme ten nejpitelnější ležák,“ vysvětluje Tereza Pospíšilová, generální manažerka Pultu. Pivovary se přitom přihlašují samy. V roce 2024 se jich se svými ležáky (tedy spodně kvašenými pivy se stupňovitostí 11 a 12) zúčastnilo celkem třiadvacet.

Pivo jako z Pultu

A jak taková degustace probíhá? „Volíme styl malého piva do velké sklenice – takhle se v pivu zachová všechno, co v něm je, a díky velké sklenici můžeme dobře vnímat i aroma. Současně chceme vědět, jak se dané pivo chová v našich podmínkách. Proto vzorky degustujeme načepované z našeho výčepu, v naší teplotě a našich sklenicích,“ dodává Tereza Pospíšilová. Členové degustační rady tedy každé pivo ochutnají v takové kondici, v jaké se pak bude podávat hostům Pultu. 

Samotná degustace probíhá ve dvou dnech, kdy se degustační rada setkává ve stejném složení. Atmosféra je přátelská a uvolněná, všichni si však pečlivě zapisují poznámky do připravených formulářů

Hodnotí se hned několik aspektů, mezi nimi samozřejmě i vůně, chuť, hořkost nebo již zmiňovaná pitelnost. Degustační rada každou z kategorií hodnotí v rámci bodové škály. Součet bodů pak ukáže, která čtyři piva se budou v Pultu čepovat následující rok.

A co když některá piva získají stejný počet bodů? „V takovém případě rozhoduje pitelnost. Vyhrává to pivo, které dostalo víc bodů v této kategorii. Pitelnost je pro výběr nových ležáků nejzásadnější,“ zdůrazňuje Tereza Pospíšilová.

Odhalení nových ležáků probíhá každoročně na začátku října během narozeninové oslavy Pultu. Té se účastní i zástupci všech vybraných pivovarů.

Jaké ležáky byly na čepu v průběhu let?

2021: Dva kohouti, Matuška, Libertas, Proud

2022: Dva kohouti Místní, Hendrych 11, Matuška 12, Obora 12 Ježibaba

2023: Dva kohouti Místní, Hendrych 11, Matuška 12, Clock Anežka

2024: Chroust Jura 12, Permon Světlá 12, Porta Coeli Vorkloster 12, Únětická 12

Fotogalerie z degustační rady:

Další čtení o Pultu

Chcete si přečíst další doušek z pivního světa? V pivním baru Pult ví o českém národním nápoji první poslední. A vy můžete také.
Ponořím se do pěny
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme