Legendární jídlo z Goodloku: Vaječná omeleta s rýží a ponzu omáčkou s garumem

Bistro Goodlok otevřelo na konci září 2021 a během několika týdnů se stalo synonymem zdravého trávení a oblíbenou lokací stovek Pražanů. Těch, kteří potřebovali před prací nakopnutí v podobě dobré kávy či osvěžujícího freshe, hledali místo pro soukromou či pracovní schůzku, anebo si chtěli vychutnat spolehlivě lehký a objektivně zdravější oběd.
Goodlok se také rychle dostal – a nadále v něm je – do hledáčku kuchařů a šéfkuchařů z celé republiky a leckdy i ze zahraničí pro svou produkci kvalitních garumů. O začátcích této pozoruhodné suroviny v Česku jsme psali tady a obecněji o ní zase tady.
Nakupte si online
Z Goodloku je dnes Goodlok play, fermentační laboratoř, která vám i nadále bude dělat radost v podobě ovocných a zeleninových freshů, hovězích, rybích, sýrových nebo třeba chlebových garumů, kombuch a tibi limonád. Veškeré životabudiče a tzv. gut tunning produkty (přeloženo jako ladiče střev) pořídíte na jejich e-shopu.
Vaječná omeleta s rýží, ponzu a garumem
Suroviny :
- 100 g rýže (jasmínová nebo na sushi)
- 3 vejce
- 15 g másla
- lžička slunečnicového oleje
- špetka soli
Na omáčku:
- 100 ml sýrového garumu
- 35 ml jablečného nebo vinného octa
- 40 g medu
- 20 g másla
Na dokončení:
- lžíce majonézy (může to být japonská Kewpie)
- lžička sezamu
Postup:
- Uvařte si rýži, aby byla připravená k servírování (podrobný postup najdete níže).
- Vejce rozšlehejte, na pánvi rozpusťte máslo s kapkou oleje a vlijte vejce. Pánev by měla být jen mírně rozpálená – vejce se mají zatahovat pomalu, aby zůstala vláčná. Jemně promíchejte a vytvořte měkkou omeletu. Osolte a nechte krátce odpočinout.
- Mezitím si připravte omáčku. V kastrůlku zahřejte garum, přidejte ocet a med. Nechte krátce probublat a nakonec zašlehejte studené máslo. Vznikne jemná, krémová ponzu omáčka.
- Na talíř dejte rýži, omeletu, lžíci majonézy, posypte sezamem a celé to přelijte omáčkou.
Rýže
Náčiní:
Ideální nádobou na vaření rýže je kameninový či litinový hrnec, postačí však i běžný rýžovar.
Vaření rýže, obecné poměry:
- 1000 g vyprané rýže
- 1250 ml studené vody
Příprava:
- Rýži nasypte do velké mísy a zalijte studenou vodou.
- Důkladně rýži propírejte pomocí prstů, dokud se voda nezakalí.
- Opatrně vylijte vodu přes okraj mísy a proces zopakujte třikrát nebo čtyřikrát, abyste odstranili přebytečný škrob.
- Sceďte rýži přes síto a nechte ji 15–20 minut okapat.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.