facebook
instagram

Legendární jídlo z Goodloku: Vaječná omeleta s rýží a ponzu omáčkou s garumem

22. září 2025
Foto: Archiv Goodlok
Pražský Goodlok na Jungmannově náměstí sice zavřel, jejich garumy a freshe, povzbuzující chuťové buňky, ale zůstaly. A jejich jídla budou v našich vzpomínkách už navždy. A teď vážně. Na legendární sametovou vaječnou omeletu s rýží a ponzu omáčkou se sýrovým garumem jistě vzpomíná nejeden z nás. Proto se s vámi kluci a holky z Jungmaňáku podělili o recept.

Farmářská vejce

Vejce od rodinné farmy Kubát jsou výsledkem péče o slepičky, které mají volný výběh. Objednejte si je online a vyzvedněte v obchodě na Letné. Doma si z nich můžete udělat třeba výbornou omeletu.
Koupit vejce

Bistro Goodlok otevřelo na konci září 2021 a během několika týdnů se stalo synonymem zdravého trávení a oblíbenou lokací stovek Pražanů. Těch, kteří potřebovali před prací nakopnutí v podobě dobré kávy či osvěžujícího freshe, hledali místo pro soukromou či pracovní schůzku, anebo si chtěli vychutnat spolehlivě lehký a objektivně zdravější oběd

Goodlok se také rychle dostal – a nadále v něm je – do hledáčku kuchařů a šéfkuchařů z celé republiky a leckdy i ze zahraničí pro svou produkci kvalitních garumů. O začátcích této pozoruhodné suroviny v Česku jsme psali tady a obecněji o ní zase tady

Nakupte si online

Z Goodloku je dnes Goodlok play, fermentační laboratoř, která vám i nadále bude dělat radost v podobě ovocných a zeleninových freshů, hovězích, rybích, sýrových nebo třeba chlebových garumů, kombuch a tibi limonád. Veškeré životabudiče a tzv. gut tunning produkty (přeloženo jako ladiče střev) pořídíte na jejich e-shopu.

View post on Instagram
 

Vaječná omeleta s rýží, ponzu a garumem

Suroviny :

  • 100 g rýže (jasmínová nebo na sushi) 
  • 3 vejce 
  • 15 g másla 
  • lžička slunečnicového oleje
  • špetka soli 

Na omáčku: 

Na dokončení:

  • lžíce majonézy (může to být japonská Kewpie
  • lžička sezamu 

Postup:

  1. Uvařte si rýži, aby byla připravená k servírování (podrobný postup najdete níže). 
  2. Vejce rozšlehejte, na pánvi rozpusťte máslo s kapkou oleje a vlijte vejce. Pánev by měla být jen mírně rozpálená – vejce se mají zatahovat pomalu, aby zůstala vláčná. Jemně promíchejte a vytvořte měkkou omeletu. Osolte a nechte krátce odpočinout.
  3. Mezitím si připravte omáčku. V kastrůlku zahřejte garum, přidejte ocet a med. Nechte krátce probublat a nakonec zašlehejte studené máslo. Vznikne jemná, krémová ponzu omáčka.
  4. Na talíř dejte rýži, omeletu, lžíci majonézy, posypte sezamem a celé to přelijte omáčkou.

Rýže

Náčiní:

Ideální nádobou na vaření rýže je kameninový či litinový hrnec, postačí však i běžný rýžovar. 

Vaření rýže, obecné poměry: 

  • 1000 g vyprané rýže
  • 1250 ml studené vody

Příprava:

  1. Rýži nasypte do velké mísy a zalijte studenou vodou.
  2. Důkladně rýži propírejte pomocí prstů, dokud se voda nezakalí.
  3. Opatrně vylijte vodu přes okraj mísy a proces zopakujte třikrát nebo čtyřikrát, abyste odstranili přebytečný škrob.
  4. Sceďte rýži přes síto a nechte ji 15–20 minut okapat.
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme