Nadýchaná, voňavá, jiná. Vyzkoušejte bábovku z kynutého těsta podle starého receptu

V centru vzdělávání a inovací UM se rádi vracíme k receptům, které nesou tradici. Tentokrát jsme sáhli po Kuchařce naší vesnice od Marie Hrubé a společně s kreativním šéfkuchařem Danielem Jurášem jsme vyzkoušeli bábovku s mákem.
Zaujalo nás především to, že se tu pracuje s kynutým těstem – v bábovkách méně obvyklým, ale krásně nadýchaným a vláčným. Výsledkem je recept, který propojuje klasiku na způsob, jaký dnes už skoro neznáme. Recept jsme ozvláštnil bílým mákem, ale použít můžete i běžnější modrý nebo třeba i mleté ořechy.
Na těsto:
- 330 ml mléka
- 20 g droždí
- 50 g cukru krystal
- 50 g másla, změklého 1 žloutek
- 330 g polohrubé mouky 3–4 g soli
- olej na vymazání mísy a formy
- hladká mouka na posypání pracovní plochy a vysypání formy
- moučkový cukr na poprášení
Na náplň:
- 500 ml mléka 100 g cukru krupice
- 250 g (bílého) máku
- vanilkový lusk
- 1 kostka perníku (cca 50 g), nastrouhaného kůra nastrouhaná z poloviny citronu dle chuti: skořice, kakao, hřebíček, zavařenina, rozinky, mleté ořechy
Postup:
- Přihřejte zhruba polovinu mléka, nadrolte do něj droždí, zasypte polovinou cukru a promíchejte. Nechte chvíli stát, dokud nezačne kvásek pracovat.
- Do velké mísy přelijte kvásek, přidejte zbytek mléka a cukru, žloutek, mouku a sůl. Začněte hníst a postupně zapracujte i změklé máslo nakrájené na kostičky. Pokud by těsto bylo příliš řídké, přisypte trochu mouky. Měli byste získat těsto podobné třeba tomu na kynuté buchty.
- Čistou mísu lehce vymažte olejem, vložte do ní těsto a přikryjte ho potravinářskou fólií. Nechte kynout na teplém místě, tak aby těsto zdvojnásobilo objem.
- V rendlíku na mírném ohni ohřejte mléko, přidejte cukr, mák, semínka z vanilkového lusku, nastrouhaný perník a citronovou kůru. Můžete dochutit skořicí, kakaem nebo přidat rozinky, zavařeninu či ořechy – podle toho, co máte rádi. Směs krátce prohřejte a poté stáhněte z plotny.
- Vál lehce posypte moukou a vykynuté těsto rozválejte na čtverec. Rovnoměrně na něj rozetřete makovou náplň a těsto pevně srolujte jako závin.
- Zarolované těsto vložte do vymazané a vysypané formy na bábovku a nechte ještě zhurba čtvrt hodiny vykynout.
- V troubě předehřáté na 160 °C pečte asi 40 minut, dokud není bábovka krásně zlatavá.
- Upečenou bábovku opatrně vyklopte na mřížku, nechte vychladnout a před podáváním lehce pocukrujte.

Nadrobno z UMu

Nakoukněte pod pokličku toho, co se urodilo v našem vzdělávacím a inovačním centru UM. Do hloubky se dočtete o obilí, mouce i mlýnech, o putování za středoevropskou kuchyní nebo o jednotlivých surovinách. Nabyté vědomosti a poznatky chceme sdílet se stejnými nadšenci do gastronomie, jako jsme my.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.



