Připravte si nakládané karbanátky: ideální svačina k pivu nebo jen tak na chuť

Milujete utopence a nakládaný hermelín? Zkuste tentokrát trochu zaexperimentovat a připravit si nakládané karbanátky. Máme pro vás recept přímo z Lokálu Pod Divadlem, kde se pravidelně objevují na jídelním lístku. Jsou ideální jako pohoštění na party, svačina k pivu nebo jen tak s čerstvým chlebem.
Lokál Pod Divadlem

V kulturním srdci Plzně hned vedle Divadla J. K. Tyla to pořád žije a potkávají se tady lidé z celého města. Pečlivě ošetřené pivo k nám proudí jen pár stovek metrů z nedalekého pivovaru. Stavte se k nám posedět nebo si naše jídlo a pití užijte v klidu doma.
Nakládané karbanátky
Na 4 porce (8 karbanátků)
Příprava: 45 minut + 10–14 dní na odležení
Suroviny
Na karbanátky:
- 120 g vepřové plece
- 160 g krkovice
- 120 g bůčku bez kosti
- 200 g hovězího zadního
- ½ cibule (cca 60 g)
- 1–2 stroužky česneku
- sádlo (na orestování cibule a česneku)
- ½ starší housky, nakrájené či natrhané na menší kousky a namočené v 50 ml mléka
- 1 vejce
- sůl, pepř a majoránka podle chuti
Na obalení karbanátků:
- asi 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- asi 300 g strouhanky
- olej (na smažení)
Na nálev:
- 600 ml vody
- 300 ml octa
- 60 g cukru krupice
- 1 bobkový list
- cibule na prokládání
- feferonky podle chuti
Postup
- Příprava masové směsi: Všechny druhy masa namelte. Nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek osmahněte na troše sádla dozlatova. Nechte směs vychladnout.
- Smíchání: K namletému masu přidejte vymačkanou namočenou housku, vejce, vychladlou cibuli s česnekem, sůl, pepř a majoránku. Vše důkladně promíchejte.
- Tvarování: Z hotové směsi vytvarujte 8 menších karbanátků.
- Obalování: Každý karbanátek obalte nejdříve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Pokud tápete, jak na trojobal, náš článek plný skvělých tipů vám jistě pomůže.
- Smažení: Karbanátky smažte na rozpáleném oleji, pozvolna a dozlatova. Z každé strany to chce přibližně 3 minuty. Hotové karbanátky nechte zcela vychladnout.
- Příprava nálevu: V hrnci smíchejte vodu, ocet a cukr a přiveďte k varu. Přidejte bobkový list a povařte ještě 5 minut.
- Nakládání: Do čisté sklenice střídavě vrstvěte vychladlé karbanátky, kolečka cibule a feferonky. Zalijte horkým nálevem, pevně uzavřete a nechte odležet.
- Zrání: Nakládané karbanátky potřebují k proležení 10–14 dní v lednici nebo v chladné spíži, aby se chutě propojily. Po týdnu už je můžete ochutnat, ale chuť ještě nebude správně intenzivní.
Podávání
Nejlépe chutnají vychlazené s čerstvým chlebem a nakládanou cibulkou.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.