facebook
instagram

Recept na nadýchané loupáky z Esky s bezkonkurenčně křupavou kůrkou

25. června 2025
Foto: Archiv Ambiente
Vyzkoušejte náš osvědčený recept na loupáky z Esky, které se pyšní křupavou kůrkou a nadýchaným těstem. Díky své jemné nasládlosti jsou ideálním doplňkem ke smetánku, ale vychutnáte si je i s máslem a domácí marmeládou. Hit pro celou rodinu!

Pekárny Eska

Navštivte Esku v Karlíně nebo na Letné. V obou pobočkách každý den pečeme náš vyhlášený chleba 33, chleba 66 je dostupný každý pátek do vyprodání. V Karlíně na vás čeká restaurace, kde servírujeme snídaně a obědy z lokálních surovin, na Letné místa k sezení vystřídal bohatý koloniál a pečivo. Loupáky, buchty, bábovky i koláče už na vás čekají!
Pečivo až domů

Na 12 loupáků:

  • 960 g hladké mouky
  • 160 g cukru krupice 
  • 30 g vanilkového cukru
  • 15 g soli
  • 2 vejce
  • 480 ml vlažného mléka
  • 55 g droždí
  • 150 g másla, změklého

Na dokončení:

  • vejce na pomašlování
  • mák na posypání

Postup:

  1. Do mísy dejte mouku, oba druhy cukru, sůl a vejce, vše promíchejte a přilijte mléko. Pokud máte robot, nechte ho hníst 5 minut pomalu a pak 15 minut rychle
  2. V dalším kroku přidejte rozdrobené droždí a zamíchejte. 
  3. Jako poslední zapracujte máslo. Hněťte, dokud nevznikne hladké těsto. 
  4. Výsledný bochan přikryjte fólií (nebo utěrkou) a nechte zhruba hodinu odpočívat, až těsto zdvojnásobí objem.
  5. Vykynuté těsto rozvažte na 12 kousků, vykoulejte bochánky a zakryjte je fólií nebo navlhčenou utěrkou. Za 20 až 30 minut znovu nakynou a budou připravené na další krok. 
  6. Z bochánků tvarujte loupáky a rovnou je po šesti skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Mezitím zapněte troubu na 200 °C – než se předehřeje, stihnou loupáky dokynout.
  7. Nakynuté loupáky potřete rozšlehaným vejcem, posypte mákem a dejte péct. Asi tak za 20 minut se můžete radovat z voňavého pečiva. 

Varianta č. 2: Jestli jste zvyklí zadělávat omládek, založte ho z části mléka, droždí, trochy cukru a mouky. Mezitím v míse propojte zbylou mouku, oba druhy cukru, sůl a vejce, přilijte vlažné mléko i omládek a vymíchejte nelepivé těsto. Nakonec zapracujte máslo a nechte mísu stát v pokojové teplotě, která těstu pomůže správně vykynout. Další postup už znáte! 

Loupák, co opravdu křupne? Ten z Esky!

Jemně nasládlý, krásně nadýchaný a s křupavou kůrkou. Nejlepší je se smetánkem z Esky, nebo klasicky s máslem a marmeládou. Objednejte si loupáky online a vyzvedněte si je v čase, který vám vyhovuje.
Objednat loupák
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme