Recept na nadýchané loupáky z Esky s bezkonkurenčně křupavou kůrkou

Vyzkoušejte náš osvědčený recept na loupáky z Esky, které se pyšní křupavou kůrkou a nadýchaným těstem. Díky své jemné nasládlosti jsou ideálním doplňkem ke smetánku, ale vychutnáte si je i s máslem a domácí marmeládou. Hit pro celou rodinu!
Pekárny Eska

Navštivte Esku v Karlíně nebo na Letné. V obou pobočkách každý den pečeme náš vyhlášený chleba 33, chleba 66 je dostupný každý pátek do vyprodání. V Karlíně na vás čeká restaurace, kde servírujeme snídaně a obědy z lokálních surovin, na Letné místa k sezení vystřídal bohatý koloniál a pečivo. Loupáky, buchty, bábovky i koláče už na vás čekají!
Na 12 loupáků:
- 960 g hladké mouky
- 160 g cukru krupice
- 30 g vanilkového cukru
- 15 g soli
- 2 vejce
- 480 ml vlažného mléka
- 55 g droždí
- 150 g másla, změklého
Na dokončení:
- vejce na pomašlování
- mák na posypání
Postup:
- Do mísy dejte mouku, oba druhy cukru, sůl a vejce, vše promíchejte a přilijte mléko. Pokud máte robot, nechte ho hníst 5 minut pomalu a pak 15 minut rychle.
- V dalším kroku přidejte rozdrobené droždí a zamíchejte.
- Jako poslední zapracujte máslo. Hněťte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Výsledný bochan přikryjte fólií (nebo utěrkou) a nechte zhruba hodinu odpočívat, až těsto zdvojnásobí objem.
- Vykynuté těsto rozvažte na 12 kousků, vykoulejte bochánky a zakryjte je fólií nebo navlhčenou utěrkou. Za 20 až 30 minut znovu nakynou a budou připravené na další krok.
- Z bochánků tvarujte loupáky a rovnou je po šesti skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Mezitím zapněte troubu na 200 °C – než se předehřeje, stihnou loupáky dokynout.
- Nakynuté loupáky potřete rozšlehaným vejcem, posypte mákem a dejte péct. Asi tak za 20 minut se můžete radovat z voňavého pečiva.
Varianta č. 2: Jestli jste zvyklí zadělávat omládek, založte ho z části mléka, droždí, trochy cukru a mouky. Mezitím v míse propojte zbylou mouku, oba druhy cukru, sůl a vejce, přilijte vlažné mléko i omládek a vymíchejte nelepivé těsto. Nakonec zapracujte máslo a nechte mísu stát v pokojové teplotě, která těstu pomůže správně vykynout. Další postup už znáte!
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.