Sládek, výčepní i štamgast. Kdo pro hosty vybírá nová piva v Pultu?

Pult: Pivní bar, kde o pivu víme vše

Od svého otevření v roce 2021 nabízí Pult šest perfektně ošetřených a čepovaných ležáků na jednom výčepu. Dva z celkového počtu kohoutů trvale obsadily národní pivovar Budějovický Budvar a Plzeňský Prazdroj, otec ležáků v Česku. K nim se každý rok vybírají čtyři další, přičemž hlavním kritériem je jejich pitelnost.
O tom, které ležáky se budou v Pultu následující rok čepovat, rozhoduje tzv. Degustační rada.
„K nám do Degustační rady přizveme zástupce z Pultu, Lokálu CZ či Institutu PIVO, dále externího sládka, jehož pivo nepatří mezi přihlášené, a štamgasty. V neposlední řadě oslovujeme také například šéfkuchaře, someliéry nebo baristy. Ti se sice nevěnují primárně pivu, ale mají vytříbenou chuť,“ rozkrývá generální manažerka Pultu Tereza Pospíšilová, jak vzniká konkrétní sestava degustátorů, která se každým rokem mění i co se týče počtu.
Situaci přitom nepodceňuje a potenciální členy degustační rady oslovuje půl roku předem. To aby si všichni vyblokovali termíny, samotná degustace totiž trvá dva dny.
„Naši štamgasti se často hlásí sami a mají velký zájem se degustační rady zúčastnit. Koneckonců, vybírají ta piva sami pro sebe,“ dodává Tereza.
Degustační rada se schází přímo v Pultu. Členové dostávají vzorky načepované ze zdejšího výčepu, ve stejné teplotě a sklenicích, v jaké se pak pivo servíruje hostům. Pivo tak dostávají za totožných podmínek a v kondici jako za běžného provozu podniku.
2021: Dva kohouti, Matuška, Libertas, Proud
2022: Dva kohouti Místní, Hendrych 11, Matuška 12, Obora 12 Ježibaba
2023: Dva kohouti Místní, Hendrych 11, Matuška 12, Clock Anežka
2024: Chroust Jura 12, Permon Světlá 12, Porta Coeli Vorkloster 12, Únětická 12
Na rozdíl od hostů však netuší, jaký ležák před nimi zrovna stojí – degustace probíhá naslepo a vzorky piv jsou označené pouze číslem. Jaké pivo se pod číslem nachází, ví jen výčepní, který si určuje, v jakém pořadí se bude ochutnávat. U každého se hodnotí vůně, chuť, hořkost, říz a především pitelnost, která je rozhodujícím kritériem.
Slavnostní odhalení nové sestavy ležáků a naražení prvních sudů pak každoročně probíhá souběžně s oslavou narozenin Pultu. Hosté si je zde budou moci vychutnat po celý další rok, každý den v týdnu od 15 do 1 hodiny.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.