facebook
instagram

Sládek, výčepní i štamgast. Kdo pro hosty vybírá nová piva v Pultu?

12. listopadu 2024
Foto: Archiv Ambiente
O výběru ležáků pro Pult rozhoduje tzv. Degustační rada. Ta se schází každý rok, aby během dvou dní ochutnala většinou kolem 20 přihlášených piv. Mezi nimi vždy hledá ty nejpitelnější kousky. Co to ta Degustační rada ale vlastně je?

Pult: Pivní bar, kde o pivu víme vše

Pult je jediné místo, kde ochutnáte dokonale ošetřený český ležák hned z šesti pivovarů. Díky našim zkušenostem a technologii umíme dát stejnou péči jakémukoliv pivu na čepu. Zkuste pivo i jinak – Degustace u kulatého stolu vás vezme do hloubky chutí, zážitek Lahváč vás pobaví.
Víc o Pultu

Od svého otevření v roce 2021 nabízí Pult šest perfektně ošetřených a čepovaných ležáků na jednom výčepu. Dva z celkového počtu kohoutů trvale obsadily národní pivovar Budějovický Budvar a Plzeňský Prazdroj, otec ležáků v Česku. K nim se každý rok vybírají čtyři další, přičemž hlavním kritériem je jejich pitelnost.

O tom, které ležáky se budou v Pultu následující rok čepovat, rozhoduje tzv. Degustační rada.

„K nám do Degustační rady přizveme zástupce z Pultu, Lokálu CZ či Institutu PIVO, dále externího sládka, jehož pivo nepatří mezi přihlášené, a štamgasty. V neposlední řadě oslovujeme také například šéfkuchaře, someliéry nebo baristy. Ti se sice nevěnují primárně pivu, ale mají vytříbenou chuť,“ rozkrývá generální manažerka Pultu Tereza Pospíšilová, jak vzniká konkrétní sestava degustátorů, která se každým rokem mění i co se týče počtu.

Situaci přitom nepodceňuje a potenciální členy degustační rady oslovuje půl roku předem. To aby si všichni vyblokovali termíny, samotná degustace totiž trvá dva dny.

„Naši štamgasti se často hlásí sami a mají velký zájem se degustační rady zúčastnit. Koneckonců, vybírají ta piva sami pro sebe,“ dodává Tereza.

Degustační rada se schází přímo v Pultu. Členové dostávají vzorky načepované ze zdejšího výčepu, ve stejné teplotě a sklenicích, v jaké se pak pivo servíruje hostům. Pivo tak dostávají za totožných podmínek a v kondici jako za běžného provozu podniku.

Nová sezona, nové ležáky. Jaké byly na čepu v průběhu let?


2021: Dva kohouti, Matuška, Libertas, Proud

2022: Dva kohouti Místní, Hendrych 11, Matuška 12, Obora 12 Ježibaba

2023: Dva kohouti Místní, Hendrych 11, Matuška 12, Clock Anežka

2024: Chroust Jura 12, Permon Světlá 12, Porta Coeli Vorkloster 12, Únětická 12

Na rozdíl od hostů však netuší, jaký ležák před nimi zrovna stojí – degustace probíhá naslepo a vzorky piv jsou označené pouze číslem. Jaké pivo se pod číslem nachází, ví jen výčepní, který si určuje, v jakém pořadí se bude ochutnávat. U každého se hodnotí vůně, chuť, hořkost, říz a především pitelnost, která je rozhodujícím kritériem.

View post on Instagram
 

Slavnostní odhalení nové sestavy ležáků a naražení prvních sudů pak každoročně probíhá souběžně s oslavou narozenin Pultu. Hosté si je zde budou moci vychutnat po celý další rok, každý den v týdnu od 15 do 1 hodiny.

Další čtení o Pultu

Chcete si přečíst další doušek z pivního světa? V pivním baru Pult ví o českém národním nápoji první poslední. A vy můžete také.
Ponořím se do pěny
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme