facebook
instagram

Bubliny, oranžové i červené víno. Napárujte víno ke grilu

11. června 2025
Foto: Jakub Zeman
Přemýšlíte, čím zapijete víkendovou hostinu z grilu? U výběru vína se vyplatí zamyslet se nad vlastnostmi, texturou a chutěmi masa. Výběr vhodného vína totiž násobí požitkářský zážitek.

Vin de Marie: Vína s duší i tělem

Přijďte si popovídat o víně, ochutnat skleničku nebo si odnést celou láhev – rádi vám poradíme s výběrem. Vinotéka v Dlouhé 37 je otevřená od pondělí do pátku, od 10 do 18 hodin. A pokud to máte daleko, prohlédněte si nabídku na e-shopu.
Darujte vinný zážitek

Stejně jako u párování vín k sýrům, i u grilu se můžete řídit základními principy párování: vyvážením, doplněním či kontrasty. Zatímco tučné maso vyžaduje vyšší kyselinu, libovému masu sluší kulatější, plnější vína. Voní klobása na grilu po bylinkách a koření? Pak sáhněte po peprnějším víně

Tady jsou tipy od sommeliérky Daniely Rakové z vinotéky Vin de Marie, která sídlí příhodně hned vedle řeznictví Naše maso.

Květová špička + Cabernet Sauvignon od Petra Kočaříka

Hovězí steak s plnějším červeným vínem nejsou žádným objevením Ameriky. Když ale spojíte středně mramorovaný steak z českého strakatého skotu a víno od velkopavlovického vinaře, které zrálo v dubových sudech, dosáhnete kulinářského zážitku. Květová spičkavýrazné tukové krytí, které doporučujeme na mase nechat – chrání ho před žárem na grilu a dodá masu na chuti. K intenzivnímu projevu masa se hodí právě víno s dlouhým dozvukem. 

Přeštická kotleta + Champagne Chavost

O tom, že česká klasika si rozumí s noblesou jako je šampaňské, mluvil v rozhovoru také sommeliér z Kuchyně Lukáš Mohorko. „House champagne“, jak vínu ve vinotéce Vin de Marie přezdívají, má svěží citrusový charakter s výraznou minerální linkou. Zatímco víno zrálo 15 měsíců v dubových sudech, řezníci z Amasa se postarali o to, abyste na pultu Našeho masa měli ty nejšťavnatější, příjemně tučné kotlety z českého přeštíka

Přeštická klobása + Santenay blanc

Spojení, které byste možná nečekali: česká vepřová klobása a burgundské Chardonnay. Ovocnost a jemná kyselina spolu s mineralitou vína se skvěle doplňují a lehce kontrastují s tučností uzeniny. 

Salsiccia + Non Grata od Járy Tesaříka 

K voňavé, kořeněné, bylinkové klobáse si nejlépe vychutnáte víno podobného rázu – divoké. Ať už dáte na gril salsiccii z telecího, vepřového, hovězího či jehněčího masa, šťavnatá „oranžáda“ od slováckého vinaře Járy Tesaříka vás k nim bude bavit. Víno má tóny broskví i meruněk a kyselinu podobnou pomeranči či grepu doprovází jemná tříslovina.

Co dalšího byste měli vědět, než rozžhavíte gril?

A pokud jste si ještě nevybrali, grilování jsme věnovali celou jednu rubriku – přidejte si.

ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme