facebook
instagram

Překvapte své chuťové buňky omáčkou z čerstvých okurek

31. července 2025
Foto: Kateřina Janíková
Ačkoli z našich jídelníčků už téměř vymizela, okurková omáčka patří k tradici české kuchyně. Dříve se podávala s kouskem hovězího masa nebo při bezmasých dnech pouze s vařeným bramborem. Na nápad zrekonstruovat jeden ze zapoměnutějších receptů přivedli kreativní šéfkuchaře z UMu kuchaři ze Staré gardy. Postup je snadný a výsledek vás příjemně překvapí.

UM: Místo pro vzdělávání a inovace

Jsme lidé z kuchyně, od výčepu i z kavárny. UM je náš společný prostor, kde vaříme, ochutnáváme, vzděláváme se, objevujeme a experimentujeme. Je to místo otevřené všem profesionálům v gastronomii, kteří mají chuť se učit a vzájemně inspirovat.
Přijďte se učit a inspirovat!

Omáčku můžete podávat také s houskovým knedlíkem – třeba s tím podle receptu z Lokálu.

Suroviny:

  • 750 g polních okurek (cca 5 kusů)
  • 60 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 1l hovězího vývaru (nebo dle potřeby)
  • 35 g jablečného octa
  • 5 g soli
  • 10 g krupicového cukru
  • 150 g 33% smetany

Postup:

Příprava okurek:

  1. Okurky důkladně omyjte.
  2. Oloupejte je a vykrájejte jádřince.
  3. Slupky a jádřince dejte stranou – později je využijete k dochucení.
  4. Zbytek okurek nakrájejte na drobné kostičky a zatím uložte do chladu.

Základ omáčky – velouté:

  1. V hrnci rozpusťte máslo.
  2. Přisypte mouku a připravte světlou jíšku.
  3. Zalijte vývarem a důkladně promíchejte metličkou, ať nevzniknou hrudky.
  4. Přidejte slupky a jádřince.
  5. Nechte omáčku mírně probublávat cca 20 minut, aby získala správnou okurkovou chuť.

Dochucení a zjemnění:

  1. Omáčku přeceďte přes jemné síto, odstraníte tím slupky a jádřince.
  2. Do proceděné omáčky přidejte ocet, cukr, sůl a smetanu.
  3. Promíchejte a nechte krátce projít varem.

Zakončení:

  1. Na závěr vmíchejte nakrájené okurky.
  2. Prohřejte je v omáčce jen chvilku, aby zůstaly svěží a lehce křupavé.

Po stopách české kuchyně 

Koho baví objevovat vlastní kořeny prostřednictvím gastronomie a kulinářské teorie, může se ponořit do článků na blogu Nadrobno:

Nebo si vyberte z rubriky Středoevropská kuchyně a prozkoumejte hranice nadnárodní kuchyně. 

Sezona v červenci a srpnu

Co červenec neuvaří, srpen nedopeče, říká pranostika. Co uvaříte a upečete vy, necháme na vás. Pár nápadů na čerstvé suroviny i jejich využití v receptech jsme pro vás schovali pod jednu stránku.
Sezonní tipy na prázdniny v kuchyni
ambiLogo

Líbil se vám článek?

Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.

Dále servírujeme