Překvapte své chuťové buňky omáčkou z čerstvých okurek

Ačkoli z našich jídelníčků už téměř vymizela, okurková omáčka patří k tradici české kuchyně. Dříve se podávala s kouskem hovězího masa nebo při bezmasých dnech pouze s vařeným bramborem. Na nápad zrekonstruovat jeden ze zapoměnutějších receptů přivedli kreativní šéfkuchaře z UMu kuchaři ze Staré gardy. Postup je snadný a výsledek vás příjemně překvapí.
Omáčku můžete podávat také s houskovým knedlíkem – třeba s tím podle receptu z Lokálu.
Suroviny:
- 750 g polních okurek (cca 5 kusů)
- 60 g másla
- 40 g hladké mouky
- 1l hovězího vývaru (nebo dle potřeby)
- 35 g jablečného octa
- 5 g soli
- 10 g krupicového cukru
- 150 g 33% smetany
Postup:
Příprava okurek:
- Okurky důkladně omyjte.
- Oloupejte je a vykrájejte jádřince.
- Slupky a jádřince dejte stranou – později je využijete k dochucení.
- Zbytek okurek nakrájejte na drobné kostičky a zatím uložte do chladu.
Základ omáčky – velouté:
- V hrnci rozpusťte máslo.
- Přisypte mouku a připravte světlou jíšku.
- Zalijte vývarem a důkladně promíchejte metličkou, ať nevzniknou hrudky.
- Přidejte slupky a jádřince.
- Nechte omáčku mírně probublávat cca 20 minut, aby získala správnou okurkovou chuť.
Dochucení a zjemnění:
- Omáčku přeceďte přes jemné síto, odstraníte tím slupky a jádřince.
- Do proceděné omáčky přidejte ocet, cukr, sůl a smetanu.
- Promíchejte a nechte krátce projít varem.
Zakončení:
- Na závěr vmíchejte nakrájené okurky.
- Prohřejte je v omáčce jen chvilku, aby zůstaly svěží a lehce křupavé.
Po stopách české kuchyně
Koho baví objevovat vlastní kořeny prostřednictvím gastronomie a kulinářské teorie, může se ponořit do článků na blogu Nadrobno:
- rozhovor s historikem jídla Martinem Francem o středoevropské kuchyni,
- kdo jsou kuchaři ze Staré gardy a co se od nich můžeme dnes naučit?
- rozhovor s šéfem Staré gardy Jiřím Eichnerem – o gastronomii a surovinách za minulého režimu.
Nebo si vyberte z rubriky Středoevropská kuchyně a prozkoumejte hranice nadnárodní kuchyně.
Líbil se vám článek?
Sledujte naše novinky. Každý druhý pátek vám je pošleme.